dimecres, d’octubre 26, 2016

Comunicat davant l'assassinat masclista a Premià de Mar que provocà l’explosió de gas de la Gran Via

Hem esperat que existís informe policial abans de llençar aquest comunicat, ja que la situació és d'extrema gravetat.L'explosió de gas el passat 18 de setembre a Premià de Mar, amb dues víctimes mortals (una dona a l'instant i un home - parella i presumpte assassí - setmanes després), 17 persones ferides i 34 famílies encara desallotjades, va ser conseqüència de la manipulació d'una canonada de gas per a provocar la fuita que originà la deflagració.  

L'explosió per tant, segons informe policial, es confirma que va ser intencionada, i la policia dóna veracitat i comparteix la versió que veïnat, familiars i entorn intuïren des d'un primer moment: presumptament, i molt probablement, es tracta d'un assassinat masclista: un home assassina una dona que volia deixar enrere una relació deteriorada; setmanes després, ell també moria. 

Es tractaria d'un feminicidi, un assassinat masclista, el masclisme que dicta "preferir-la morta que lliure", una pandèmia que s'ha emportat ja 83 vides aquest any a Espanya, més de 800 en els últims 12 anys. 

Expressem en primer lloc el condol a familiars i a totes les persones afectades; des d'aquelles que s'hi trobaven lligades per llaços d'efecte, d'amor, fins a aquelles que han patit en pròpia pell, habitatge i quotidianitat l'impacte del crim.

En segon lloc, una ferma condemna. Tot el nostre rebuig a la violència exercida contra les dones, i contra aquesta dona en particular. El rebuig a totes les formes de violència masclista, des de les més petites i quotidianes fins a les més extremes i irreparables, com la que avui es viu i es dol en aquest poble.

I finalment, una reflexió de conjunt. Entenem que en el cas terrible de Premià de Mar ha fallat tothom. Ha fallat la societat, que no va ser capaç de detectar el risc en els senyals i paraules que víctima i agressor relataren al seu entorn, ni en les "discussions i crits freqüents" que sortien del domicili, i ha fallat el sistema públic de protecció, que no va ser capaç de detectar i prevenir aquest drama.

Així doncs, reclamem aprenentatge i reacció:

• Acompanyament psicològic amb perspectiva de gènere a l'entorn de la família de la víctima i l'agressor per tal que puguin assumir la situació; així com el suport (psicològic, legal, material, d’habitatge...) per a totes les persones afectades, cuidant que aquesta no decaigui amb el pas del temps i mentre duri la necessitat.

• Una campanya àmplia de sensibilització i d'informació per a tota la ciutadania per tal que tots els premianencs i premianenques tinguin la formació suficient per a ser capaços de detectar, rebutjar i derivar correctament futurs casos de violència masclista que operin al seu voltant.

• Una revisió dels protocols de prevenció de violència de gènere al municipi en la línia d'ampliar recursos i destinar-los a la proactivitat, perquè un cas com el que ens afecta no hauria de poder passar desapercebut per als serveis públics d'atenció a les persones.

• Elaborar una proposta de formació en valors i actituds no sexistes per a oferir als espais formatius que hi ha a Premià, per tal de treballar amb nois i noies, homes i dones, el desenvolupament de projectes de vida i relacions personals lliures de sexisme.

Reclamem un ferm compromís social i polític perquè mai més - ni a Premià ni enlloc – cap dona trobi la mort en circumstàncies similars, ningú malvisqui ofegada dins de relacions opressives, i els assassinats masclistes es redueixin fins a la desaparició.

#ensvolemvives