dissabte, de setembre 12, 2015

Manifest per a la Diada Nacional de Catalunya




La Diada Nacional de Catalunya és un dia de celebració i de reivindicació del poble de Catalunya. Un dia per afirmar els nostres drets nacionals i socials i per reclamar un major progrés en ambdós sentits. Enguany, com en els darrers anys, l’11 de setembre ve marcat per un context de crisi econòmica, política i nacional.
Crisi econòmica agreujada per la política d’austeritat i retallades que, tant els governs de Catalunya com d’Espanya, han aplicat de manera estricta i que han provocat un increment alarmant de les desigualtats i l’empitjorament de les condicions de vida d’una majoria de la ciutadania. Crisi política marcada per l’aparició constant de casos de corrupció que afecten molt especialment els partits al govern català i espanyol. I crisi nacional, per descomptat, davant la política recentralitzadora del PP, en termes d’autogovern o el seu atac a la llengua catalana. De l’immobilisme i la negativa constant a donar una sortida política i democràtica a les demandes de Catalunya, el govern del PP ha passat a les amenaces al poble de Catalunya i a la mateixa democràcia en una espiral absurda que només alimenta la confrontació i que evidencia la seva actitud autoritària.
En definitiva, la sobirania de la ciutadania de Catalunya està avui amenaçada i en clar retrocés tant pel centralisme del govern del PP, com per la retallada de drets i benestar dels governs català i de l’Estat. Aquest malestar, aquesta indignació, s’ha expressat al carrer en nombroses i multitudinàries mobilitzacions en contra de les asfixiants retallades, en defensa dels serveis públics amb les marees, les acampades del 15M i els 11 de setembre, exigint poder exercir el dret a decidir.
Davant d’això reclamem i reivindiquem plena sobirania per decidir davant de l’Estat i davant dels mercats. Sobirania per decidir-ho tot. Perquè la llibertat dels homes i les dones de Catalunya es troba en poder votar en un referèndum quin vincle vol tenir amb Espanya i amb el món; i també es troba en les escoles dels nostres fills i filles, en els hospitals, en la garantia del dret a l’habitatge, en la protecció del medi ambient i del nostre territori, en l’accés a un treball de qualitat amb un salari digne. El centralisme del PP està minant el nostre autogovern i les retallades d’ambdós governs estan minant la nostra llibertat com a societat i com a individus.
És evident l’esgotament del model autonòmic, així com del conjunt del sistema polític i jurídic sorgit de la transició, una expressió més de la fi d’un règim que amenaça els drets nacionals, socials i democràtics de la societat catalana i espanyola.
Davant d’això creiem que és imprescindible l’obertura d’un procés constituent a Catalunya i a l’Estat. Un procés constituent per construir una Catalunya de justícia social, lliure de corrupció i radicalment democràtica. Un procés constituent que impulsi un canvi polític i social que esdevingui la contribució que des de Catalunya podem fer per acabar amb el règim de 1978 a tot l’Estat, des de la fraternitat, la coincidència i la col·laboració amb altres forces socials i polítiques que comparteixen aquests objectius de llibertat i justícia.
I pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya considerem que Catalunya és un subjecte polític sobirà per decidir el seu futur i només un referèndum atorga aquest reconeixement. Un referèndum celebrat amb totes les garanties i que sigui vinculant perquè el seu resultat sigui efectiu.
La disconformitat amb la situació jurídica de Catalunya s’expressa de moltes formes i el punt de trobada és el dret a decidir. El referèndum, l’expressió democràtica. Ens situem al costat de la majoria plural de catalans i catalanes que està a favor que la millor manera per exercir el dret a decidir amb tota la seva força és celebrar un referèndum, allò que uneix el 80% dels catalans i les catalanes.
Els darrers anys, les manifestacions, més multitudinàries que mai, tenien aquesta demanda com a un punt de connexió entre opcions polítiques plurals. Constatem que aquesta continua sent l’opció majoritàriament preferida a Catalunya. I creiem que ha de continuar sent el punt de trobada del catalanisme i, més encara, de tots aquells i aquelles que creuen en la democràcia per resoldre els conflictes polítics i que els conflictes polítics, en democràcia, es resolen votant.
És precisament l’acord ampli a Catalunya al voltant de l’exercici d’aquest dret a decidir el que permet confiar en el seu assoliment. En aquest sentit, hem aportat suports més enllà de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Europa. Aquests suports formen part del canvi en marxa, un canvi que va començar a les passades eleccions municipals, que continuarà a les eleccions al Parlament de Catalunya i que seguirà a les eleccions generals.
Catalunya és una nació i té tot el dret a decidir. I Catalunya és un sol poble i, com a tal, el progrés del país és el progrés de la seva gent, dels seus drets, del seu benestar.
Per això aquest 11 de setembre tornem a expressar el nostre ferm compromís amb la plena sobirania, per denunciar aquells qui, des de Catalunya i Espanya, amenacen la llibertat de la ciutadania (nacional, social i econòmica), per decidir el nostre futur polític i per construir una Catalunya social i plenament democràtica.
Visca Catalunya!


11 de setembre de 2015