dilluns, d’octubre 27, 2008


CRISI CAPITALISTA, QUE LA PAGUIN ELS QUE LA PROVOQUEN!

Text de la Coalició d'Esquerres lliurat a VILA PRIMILIA

La crisi del capitalisme augmenta. Una crisi financera global derivada cap a una crisi econòmica mundial. Des que a l’estiu de 2007 es va conèixer el boom per les hipoteques als Estats Units, ha augmentat la por al shock financer que està en ple esclat.

Des de la COALICIÓ estem en desacord amb creure que es tracta de “fets aïllats” que “ningú podia preveure” i que seran “fàcilment absorbits per l’actuació conjunta dels Estats i el mercat”.

Ja fa anys que des dels moviments alterglobalitzadors denunciem riscos derivats d’un sistema financer desregulat que no sols genera greus injustícies distributives, especialment als països no desenvolupats, sinó que es converteix en una amenaça per a les economies d’arreu.

L’actuació de Bush, salvadora d’entitats financeres i asseguradores, evidencia que la doctrina neoliberal ha fracassat: ara volen un model que inclou una intervenció de l’Estat per als rics, combinada amb liberalisme per a la resta de la població. Les normatives de gestió de les societats anònimes i bancs, premien el lucre immediat dels dirigents i promouen actuacions especulatives piramidals que acaben perjudicant els interessos dels usuaris i de la població en general.

La crisi té en origen, també, les bombolles immobiliàries dels països capitalistes occidentals que basen en bona part del seu creixement sobre l’augment de preus de l’habitatge, fent de la primera necessitat un objecte especulatiu.

Aquí els governs d’Aznar i de Zapatero han estat irresponsables davant aquesta bombolla. Quan calen mesures urgents i s'acorden mesures antisocials (immigració i drets).S’ha de canviar la política econòmica amb:

1.- Acords solidaris anticrisi en els qual no acceptarem que les solucions siguin menys salaris i menys estabilitat a la feina i que no prenguin mesures antiexclusió social.

2.- Pressupostos de l’Estat i altres amb expansió de la despesa que primin la inversió en infraestructures sostenibles i l' acció social.

3.-Fomentar l’habitatge social i la rehabilitació d’habitatges i barris com a alternativa a la destrucció de llocs de treball en la construcció.

4.- Sanejament financer i suport a la liquidesa a través d’organismes públics que garanteixin l’accés al crèdit i la seguretat dels dipòsits.

5.- L'estat té marge d’endeutament públic, al 35% i calen pressupostos amb dèficits públics del 3 o 4% PIB front la crisi i derogar la llei d’estabilitat pressupostària.

6.- Canvi dels Estatuts del Banc Central Europeu per tal que no tingui com a objectiu únic l’estabilitat dels preus sinó també l’ocupació i la producció.

Properament, la Coalició d'Esquerres convocarà un acte públic dedicat a la crisi capitalista. El combat contra els efectes socials de la crisi des de les classes treballadores. Les desigualtats, les exclusions i la crisi general del model capitalista en primera línia de l'agenda de l'esquerra transformadora.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

ben pensat i en el moment precís

Anònim ha dit...

el mundo va a cambiar de base!!!!

Anònim ha dit...

el PSC ha recolzat la bombolla immobiliaria a espanya, a catalunya i a premià.

Anònim ha dit...

ya lo puedes decir colega, esto del PSC después de leer el vila primila es para que se lo hagan mirar por un osteópata para ver si enderezan el rumbo. Amigos de Núñez y Navarro como son , siguen con su campaña para que hagan pisos en el sanpere.

Anònim ha dit...

Nissan, SEAT, Pirelli, Tyco, Frigo... La crisi amenaça milers de llocs de treball a les grans fàbriques i en la indústria auxiliar. Cal parar com sigui aquesta onada d’expedients i acomiadaments. Però, si lluitem empresa per empresa, tenim les de perdre. Pel cap alt, obtindrem millors indemnitzacions. I, tal com estan les coses, això és pa per a avui i gana per a matí. No! Ara es tracta de defensar tenaçment els llocs de treball: començant per tirar enrere l’ERO de Nissan... i tots els que s’inscriuen en aquesta lògica de terrorisme patronal.

Aquesta manifestació és només un primer pas. Esdevé urgent aixecar un ampli moviment fabril i social, solidari, unitari, democràtic. Cal donar la paraula i la capacitat de decisió a les assemblees, coordinar les empreses afectades, cercar complicitats, preparar decididament una VAGA GENERAL. Entorn d’aquestes tasques, unitat! Unitat dels sindicats, de totes les forces i col·lectius que recolzin la lluita!

Perquè res no s’aconseguirà sense una lluita que s’anuncia molt dura. No podem remetre’ns a la gestió de Zapatero, ni del tripartit. A aquesta esquerra de govern li agraden massa els cotxes oficials, busca consensos amb la dreta en temps difícils i freqüenta amistats perilloses. Montilla i Mar Serna passen més temps en recepcions amb l’hereva de l’imperi Botín o amb la Koplowitz que no pas amb les plantilles amenaçades. Amb quina tremolor en la veu s’insinua des de la Generalitat que "potser" es podrien qüestionar els ajuts públics a Nissan! Després de tot el que estan fent!

En lloc de lliurar sumes colossals als responsables de la crisi, a aquests mateixos banquers que mantenen l’opacitat dels seus negocis especulatius, asfixien l’economia i no tenen objecció en desnonar famílies hipotecades, caldria unificar bancs i caixes en un gran SERVEI PÚBLIC DE CRÈDIT I ESTALVI, sota control dels seus propis assalariats i assalariades i del conjunt de la ciutadania. Només mitjançant un potent instrument financer com a aquest, juntament amb la NACIONALITZACIÓ DE SECTORS ESTRATÈGICS com ara transports, comunicacions i energia, podria un govern favorable a la majoria social evitar el desastre humà i mediambiental al qual ens porta el capitalisme.

En lloc de reduir impostos als més rics, es tracta d’instaurar per fi una FISCALITAT PROGRESSIVA, taxant grans fortunes i transaccions financeres, acabant amb fraus i paradisos fiscals... Aquestes mesures, complementades per una apropiada cotització empresarial, generarien els recursos necessaris per a un FONS MUTUALISTA, que fes efectiva la PROHIBICIÓ DELS ACOMIADAMENTS i preservés els llocs de treball durant aquest procés de reorganització.

Vet aquí el que correspon a la gravetat de la situació. Però hem de començar pel principi: parar els peus a l’agressió patronal. Prou d’expedients tramposos i deslocalitzacions encobertes! Que les multinacionals ens ensenyin els seus llibres de comptes! Que els poders públics intervinguin aquestes empreses, sota el control de les seves plantilles! Ni un sol acomiadament! Cal començar a demostrar la nostra força.

URGEIX PREPARAR UNA VAGA GENERAL.

Anònim ha dit...

hacia falta ya una vaga una vaga hacia falta y una vaga general!!!

de momento ayer hubo mani con los sindicatos y euia en contra de los eres y cierres de diferentes empresas y el dia 15 hay mani convocada por el interné

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

contra el capital, vaga general
contra el capital, revolta global
socialisme o barbàrie!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

contra el capital, vaga general
contra el capital, revolta global
socialisme o barbàrie!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

contra el capital, vaga general
contra el capital, revolta global
socialisme o barbàrie!