dijous, de novembre 19, 2015

Tarifació social com a garantia d'accés als serveis públics


  • En el moment actual vivim una crisi econòmica que ha augmentat les desigualtats entre les persones, fet que propicia que molts dels nostres veïns i veïnes no puguin accedir a alguns dels serveis municipals que s'ofereixen; serveixi d'exemple que l'Escola Bressol Municipal, per primera vegada, va iniciar aquest curs sense completar totes les places per manca de matrícules.
    Davant aquesta situació, la nostra formació proposa uns preus públics dels serveis municipals adaptats a la capacitat d'esforç de cada persona segons la seva renda.
    Es tracta de fer accessibles els serveis municipals (culturals, educatius, esportius, etc.) de forma universal sense haver de passar per tràmits sovint estigmatitzadors, com ara la sol·licitud d'ajuts i beques als Serveis Socials.
    No n´hi ha prou amb tenir equipaments i serveis, el que cal és que tothom hi pugui accedir. El model que defensa la nostra coalició és la tarifació social, on hi hagi un accés equitatiu per a tothom i on ningú quedi exclòs de l´oportunitat d´accedir al servei o equipament.
    Per tal d'aplicar-la,  primer hem de saber qui va i qui no va als nostres equipaments i serveis, i si el preu suposa una barrera econòmica; aquest punt és important per disposar de la suficient informació per realitzar una tarifació basada en criteris d'equitat i no d'assistencialisme, i que permeti preus adaptables a la renda disponible de les famílies, que siguin fàcils de gestionar i que respectin la confidencialitat i la intimitat de les dades econòmiques dels usuaris i usuàries.
    Aquest tipus de tarifació ja s'aplica a municipis on la nostra coalició governa, com ara a Sant Feliu de Llobregat, i està en període d'estudi a d'altres. Sabem per la seva experiència que funciona i que, per tant, pot ser exportable al nostre municipi. Per aquest motiu, al passat Ple del mes d´octubre vàrem demanar a l'Equip de Govern que apliqués una tarifació social tenint com a objectiu últim garantir l'accés als serveis i equipaments municipals. Serveis com l'Escola Municipal de Música amb tarifes clarament restrictives han de ser revisats per tal de revertir aquesta situació.