dilluns, de juliol 21, 2008




LA CRISI COM A PRETEXT


Crisi econòmica. L'economia del mercat desregularitzat exhibeix la seva fallida. A casa nostra entra en crisi el sector immobiliari i els mateixos que la causen demanen comprensió i ajut dels poders públics - dels contribuents -. La pressió mediàtica entorn de la crisi convida les classes populars a ser còmplices d'una situació que no han propiciat. La crisi alimentària a escala mundial es fonamenta en les causes de sempre: mercantilisme desenfrenat i expol·liació dels recursos del tercer món o neocolonització econòmica. Es fa evident la relació entre alimentació i recursos energètics, cas del fenomen dels biocombustibles. El capitalisme actual es reinventa i generalitza pràctiques salvatges (deslocalitzacions, precarització laboral, etc.). Les tendències apunten mesures de liquidació de l'estat social (setmana laboral de 65 hores, privatització dels serveis públics ...) i d'enfortiment de l'estat normatiu antisocial i policial (directiva europea de retorn d’immigrants de tercers països, anomenada "de la vergonya" i recolzada per part d'una certa esquerra). Qui sap si les pròpies vacances, conquerides pel moviment obrer, acabaran tocades per aquest allau de retrocessos.

A escala local, hem de vetllar perquè la liquidació de l'estat social no serveixi – “en nom de la "crisi"- per reduir els serveis a les persones. Els problemes de finançament municipal són endèmics i ara, malauradament, augmentaran. Sovint és difícil traçar una divisòria entre dretes i esquerres. Lluny de la semàntica, però, les polítiques d'esquerra s'han de verificar en la relació amb l'estat, l'economia i les classes socials.

Tornant a la crisi, doncs, convé situar les esquerres en tres línies d'atenció:

a) la defensa de l'estat social (ajuntaments inclosos) front l'estat instrumentalitzat al servei dels moviments del capital.

b) la defensa del treball i la qualitat de vida front la pura expansió mercantilista i

c) el suport a les classes treballadores, als exclosos i als precaritzats front la tendència que marquen aquells que provoquen la crisi.

Són conceptes generals, ben segur, que poden semblar llunyans. Malgrat tot, per l’esquerra transformadora, aquestes línies generals configuren la quotidianitat, la proximitat i el que és comú.

Els ajuntaments han de saber interpretar i traduir el que és general en gestió concreta i possible.

Més enllà, fins i tot, de balances fiscals que poden ajudar a entendre males formes de finançament, convé tractar les "altres balances" de la societat de classes. I és que no tothom percep, viu o interpreta la crisi amb els mateixos paràmetres.

Premià de Mar no és cap excepció. Parlem-ne, organitzem-nos i que no ens venguin gat per llebre. La Coali (ICV-EUiA-EPM) inclou aquests temes a l'agenda dels propers mesos i organitzarem diversos actes tot reiniciant el nou curs. Després de l'estiu arriba la tardor, en tots els sentits.

(fotografia de Walker Evans)

------------------

Com sempre, la Coali que -de moment- suma ICV, EUiA i independents, està oberta a les incorporacions individuals i col·lectives que ho vulguin fer. Construïm, doncs, una formació oberta i unitària per transformar Premià de Mar des de l'esquerra.

Estem al c/del Segle, 5, darrere de l'Ajuntament (els dimarts des de les 8 del vespre) i al correu coaliciopremia@hotmail.com

8 comentaris:

Anònim ha dit...

bona manera de dir les coses pel seu nom. setembre serà calent. visca coali.

penyabogarde ha dit...

vinguin al blog bogarde, cliquin aquí i vegin el que és l'estiu...

Repel-lent ha dit...

Comies que no siurt una fiot del Tiomàs Esteban?

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

no surt el senyor Esteban per la senzilla raó de que no té res a veure amb l'objectiu de l'article ni amb el que representa la COALICIÓ D'ESQUERRES, tot i que és un dels regidors de l'oposició municipal amb qui podem coincidir o discrepar en funció del moment, del tema o dels anàlisis d'uns i altres.

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

no surt el senyor Esteban per la senzilla raó de que no té res a veure amb l'objectiu de l'article ni amb el que representa la COALICIÓ D'ESQUERRES, tot i que és un dels regidors de l'oposició municipal amb qui podem coincidir o discrepar en funció del moment, del tema o dels anàlisis d'uns i altres.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

si voleu coneixer el punt més alt d'un estiu ciclístic assolit per dos companys de la coali...
aneu a:

jtatiangel.blogspot.com

Anònim ha dit...

CADA DIA ES FA MÉS DIFÍCIL SER MEMBRE D'ICV-EUIA -TOT I QUE A PREMIÀ ÉS FACTIBLE I EM MEREIX MOLTA CONFIANÇA- ... UNA MOSTRA ÉS AQUESTA:

LA REPRESSIÓ D'INTERIOR I DE LA GUARDIA CIVIL CONTRA ELS COMPANYS DE LA IV INTERNACIONAL QUE REALITZAVEN UN CAMPAMENT D'ESTIU A LES TERRES GIRONINES:

Denunciem l’assetjament policial als campaments internacionals de joves revolucionaris/es

diumenge 3 d'agost de 2008

Totes les versions d'aquest article:

* [català]



Versió per a impressió

Comunicat de Revolta Global

El divendres 1 d’agost a la nit van acabar exitosament els 25ens campaments internacionals de joves revolucionaris/es que aplegaren a més de 600 joves de tot Europa. Després de l’acte de clausura dels campaments, els autobusos de les delegacions dels diferents països van començar a marxar rumb a Portugal, França, Itàlia, Alemanya, Suècia, Dinamarca, Madrid, Andalusia, etc.

Poc després d’abandonar el lloc on es realitzaven els campaments un autobús amb joves de Portugal i de l’Estat espanyol va ser aturat per un control dels Mossos d’Esquadra. Els Mossos van entrar dins de l’autobús i van exigir que tots els passatgers es posessin les mans el cap. Acte seguit els van demanar la documentació, fent baixar de l’autobús a tots aquells/es que no la portaven a sobre i fent-los obrir les maletes. Es van endur la documentació i no la van tornar fins al cap d’una estona, un cop van haver pres nota de les dades de tots/es els joves. També van fer baixar a un dels joves que anava al bus, li van practicar un registre integral del seu equipatge i pertinences i li van confiscar durant una estona la seva llibreta, copiant-ne el contingut. Un altre jove que va rebre una trucada per mòbil també va ser obligat a baixar de l’autobús durant el control.

Poc després tres autobusos, dos francesos i un italià, van ser aturats a la frontera amb França per un control de la Guàrdia Civil que va exigir la documentació a tots els passatgers, i va prendre nota dels seus noms i les seves dades.

Considerem que l’actuació dels Mossos i de la Guàrdia Civil és un clar exemple de criminalització dels moviments socials i de l’esquerra anticapitalista, que busca intimidar a tots els i les joves que en formen part. L’actuació dels Mossos és una nova mostra de la política de la Conselleria d’Interior dirigida per Joan Saura, que ja ha protagonitzat successius episodis de repressió i criminalització dels moviments socials, en servei dels interessos empresarials i del gran capital. Una vegada més, l’esquerra governamental i les forces del tripartit han quedat retratades.

Els 25ens campaments de joves revolucionaris/ies han estat un èxit en termes d’assistència i de continguts. Han servit per a seguir alimentant la flama del combat contra el capitalisme global i donar noves energies i ànims a centenars de joves de tot Europa que lluiten per fer possible un altre món. Ni els Mossos ni la Guàrdia Civil podran aturar les ànsies de justícia social i de llibertat de tots aquells que hem participat als campaments i que, dia a dia, lluitem per “canviar el món de base”.

Després dels campaments, continuem el combat, amb noves forces i més ganes que mai!

No a la criminalització dels moviments socials!

Ni el control policial ni la repressió ens aturaran!

Anònim ha dit...

Francamente tienes razón pues estoy muy en sintonía con lo que representa la COALICIÓ en Premià de Mar i sin embargo las malas iniciativas de Saura me alejan del tema, com tambien de Miralles, es una opinión y al mismo tiempo veo que la COALICIÓ puede funcionar a una bona más libre si no se deja tocar por los fallos de Saura o Miralles. Suerte hay de esta COALICIÓ. Nos vemos en la próxima estación.