dissabte, de maig 21, 2016

Un any treballant com a grup municipal

Ara que fa un any de les eleccions municipals, us presentem una entrevista amb els nostres regidors, Elena Martin i Rafa Fernández.
Entrevista: Susanna Martinez

1.    Pocs mesos abans de superar el primer any de legislatura municipal de La Coalició (ICV-EUiA) a l'oposició a Premià de Mar. Què destacaríeu de la feina feta?
Grup MunicipalElena: Hem consolidat un equip, amb totes les persones que ens acompanyen a la Coalició, que és potent. De la feina que estem fent destaco les accions que hem fet per defensar l'escola pública, la nostra implicació en la Plataforma n'és un exemple. També hem estat fermes en l'oposició al Port, un projecte especulatiu que prioritza els beneficis privats als comuns.
Rafa: Malauradament com comentes estem a l'oposició, i la feina no sempre dóna els fruits desitjats. Un dels moments de més impotència, és quan es va   aprovar la modificació del pla especial del port.
Des de l'oposició s'han aconseguit certes coses, com modificar els preus de l'escola de música, les ajudes a l'IBI, suport a les persones refugiades, als campaments saharauis, etc...


2.    Des de La Coalició què s'ha fet al respecte del Projecte del Port en tot aquest procés i en quin moment es troba?
Elena: Ens hi hem oposat. No és un projecte que busqui el millor per la majoria. Ens hem oposat al Ple i també al Parlament, on està pendent que es discuteixi una proposta en relació als usos i al rotatori. Però el primer que vam fer va ser informar els veïns i veïnes, d'aquí va sorgir la Plataforma, a la que sempre hem fet costat. Malgrat la nostra oposició al projecte, hem participat com ningú als debats ciutadans, mirant de fer propostes per millorar el projecte inicial.
Rafa: La Coali des del principi va fer dues coses, intentar aturar la modificació exprés que volia tirar endavant el govern sociovergent, i informar els veïns i veïnes del que es volia fer.


3.    A escala municipal i de mocions presentades, destaquen les d'educació, ens podeu explicar el seu abast?
Elena: Estem plenament compromeses en la defensa de l'educació pública i les mocions que hem presentat han buscat sempre el compromís dels altres grups.
Entenem l'escola pública com l'única forma de construir una societat més justa i igualitària.
Rafa: Des de fa anys estem patint una reducció de les línies de P3 públiques enfront de les privades concertades. Les públiques han anant disminuint i les privades han augmentat. Des de la coalició sempre hem promogut polítiques de suport a la pública, ja que és l'única que garanteix una educació plural i de qualitat.


4.    Aquests anys han estat especialment durs econòmicament parlant per a bona part de la població de Premià de Mar. Des de quins àmbits treballeu per tal que l'Ajuntament tingui una correcta política social?
Elena: Les dificultats socials tenen un abordatge transversal, és a dir, s'han de tenir en compte en totes les decisions municipals. Hem fet especial incidència en la necessitat d'establir preus públics i taxes progressives, qui més té més paga, i qui té molt paga molt, per revertir en qui menys té. Evidentment també des de serveis socials, on defensem uns recursos forts, que disposin de tots els professionals necessaris, i del pressupost adequat.
Rafa: Hem treballat per tal que l'ajuntament estableixi la tarifació social, com a mesura d'igualtat d'oportunitats davant els serveis que presta l'ajuntament. De moment s'ha aconseguit la reducció dels preus de l'escola de música però no la tarifació social, encara que hi ha el compromís que si l'any vinent arriben noves partides d'ingressos de la Generalitat s'aplicarà. Per altra banda gràcies a la nostra iniciativa, s'ha modificat el reglament d'ajuts al pagament de l'IBI per tal de fer-ho més assequible i que pugui presentar-se més gent, donat que amb l'anterior no es va produir cap demanda.


5.    Premià de Mar té un territori esquinçat i molt atapeït. Quin és el model de La Coalició per a un nou Premià i en quins aspectes concrets s'ha estat treballant?
Elena: Doncs valorem que el model és el contrari al de l'equip de govern actual. No compartim ni el projecte del Port, i tampoc el de Ca l'Escoda.
Com dius, som un poble molt dens, sense espais verds i zones que proporcionin aire. No podem seguir construint més pisos i supermercats.
Rafa: El territori de Premià està pràcticament esgotat, el POUM aprovat fa uns anys deixa clar un criteris, zones industrials, del tercer sector, esponjament de zones molt poblades i recuperar Can Sanpere com a espai públic.

6.    La Coalició va presentar a les eleccions municipals l'única cap de llista dona, l'Elena Martin, quina és la política específica versus les dones que aporteu?
Elena: Crec que el fet que hi hagi una dona al capdavant canvia el que fem, però també com ho fem. No es poden fer polítiques de dones sense les dones. Per això som un equip no només encapçalat per una dona, també paritari. Diria que més que fer política vers les dones el que fem és política feminista.


7.    Quins projectes de futur té La Coalició com a prioritat per a Premià de Mar?
Elena: Per nosaltres és bàsic enfortir la societat civil. Una societat civil forta és l'única garantia per defensar els drets socials. A Premià comptem amb molts grups organitzats que són clau en el desenvolupament de la ciutat, la Plataforma del Port, la de l'Escola Pública, Can Sanpere, la Plataforma de l'Estació, les AMPAS, les entitats culturals i de lleure, i un llarg etcètera.
Per nosaltres és una prioritat implicar-nos-hi, treballar amb elles de costat, i representar-les a l'ajuntament. Sabem que en col·lectiu som més fortes.


8.    En aquest període a part de ser intens en feina de política municipal, han tingut  lloc eleccions al Parlament de Catalunya on ICV i EUiA formaven part de la Coalició Catalunya Sí que Es Pot QSQEP. Esteu contents dels resultats obtinguts i de la tasca duta a terme en el Parlament?
Elena: Evidentment els resultats del 9N no van ser uns bons resultats per nosaltres. Però la meva opinió és que la confluència ha estat un encert. D'altra banda, en aquell moment molts partits van desqualificar la nostra demanda de referèndum, ara en tornen a parlar. I en darrer lloc, el grup parlamentari de CSQEP està fent molt bona feina, referent en la defensa dels drets socials i de la lluita contra la pobresa.
Rafa: La confluència com a suma de forces i energies, i no pas com absorció o anul·lació dels elements, és l'única manera d'aconseguir liderar els canvis. A les eleccions del setembre el problema que va tenir CSQEP és la bipolarització de dos fronts que es retroalimenten. Del treball dels companys del parlament estem contents, són l'única veu que des de l'oposició dóna preferència a les necessitats socials.

9.    També hem viscut unes eleccions generals en les quals els partits que representeu (ICV i EUiA) han guanyat les eleccions a Catalunya i concretament també a les taules de Premià de Mar, en confluència amb Barcelona en Comú i Podem, entorn d'En Comú Podem. Un èxit electoral i social per a les esquerres. A més Premià compta des de les eleccions amb una senadora, Maria Freixanet, que defensa els drets de les ciutadanes i ciutadans en una de les cambres més conservadores de l'estat espanyol. El futur del govern espanyol està encara sobre les cordes a manca d'un acord, però que penseu que fora bo per al país, per a Catalunya i per a les veïnes i veïns de Premià de Mar en aquest sentit?
Elena: El resultat de les eleccions generals va ser molt bo, a Catalunya vam guanyar les eleccions, i també a Premià. Crec que és una demanda de la gent d'esquerres que els partits superem les nostres diferències i treballem conjuntament. És probable que hi hagi unes noves eleccions i en aquest cas crec que si poguéssim reforçar i ampliar la confluència obtindríem encara millors resultats.
Rafa: Per nosaltres la millor opció és tenir un govern a Espanya d'esquerres, on el pes de la gent d'En Comú Podem, conjuntament amb Podemos, IU ii Compromís sigui determinant, ja que és l'única garantia que les polítiques que es duran a terme tindran com a prioritat la classe treballadora.

10. Quina ha estat i quina voleu que sigui la confluència de les esquerres a Premià de Mar?
Elena: A Premià no va ser possible fer una confluència més enllà de la Coalició d'ICV-EUiA, però des de la seva creació ens hem anat trobant amb el cercle de Podem. Personalment em trobo còmode amb la militància a ICV i en l'espai de les confluències. Ja ho he dit abans, treballar col·lectivament ens fa sense cap dubte, més fortes.

Rafa: A Premià es va intentar, la Coalició va engegar una sèrie de contactes amb els partits d'esquerres de Premià i no ens vam sortir. Continuem creient que la unió no suma sinó que multiplica, si ens haguéssim sortit potser avui tindríem un govern d'esquerres i no pas un de sociovergent. Encara falta molt per les properes però segur que ho tornarem a intentar, Premià necessita que ens posem d'acord i no s'entendria que deixéssim que continués 4 anys més de govern de Ciu i PSC.