dilluns, de desembre 10, 2007


L'Ajuntament de Premià de Mar, a petició d'ICV-EUiA-EPM, celebra un homenatge a la figura de l' Antoni Gutiérrez Díaz, nascut a Premià de Mar, que va morir a finals de l'anys passat.

El divendres 14 de desembre a les 7 de la tarda, tindrà lloc al Patronat Social Premianenc un acte institucional dedicat al Guti. Presentats per l'alcalde Miquel Buch, intervindran el Molt Hble. exPresident de la Generalitat Jordi Pujol, el Conseller d'interior, relacions institucionals i participació Joan Saura i l'historiador i membre d'ICV Andreu Mayayo .

En acabar l'acte, es procedirà a inaugurar una placa dedicada al Guti, en el carrer del Segle, davant d'on va neixer, justament al costat de la seu local de la Coalició ICV-EUiA-EPM.

La jornada finalitza amb un acte al local d'ICV-EUiA-EPM , C/Segle.5 , amb intervencions de Jordi Guillot, Salvador Milà i Raül Romeva. Una vegada s'inauguri la placa en record al Guti.


La Coalició us convida a seguir aquests actes.

Premià de Mar recorda l'Antoni Gutiérrez Díaz. El que fou dirigent polític destacat en els temps de la clandestinitat i de la recuperació de les llibertats, el Guti, va neixer a la nostra ciutat. Premianenc nascut l'any 1929, l'Antoni Gutiérrez Díaz, poc després de la seva mort l'octubre del 2006, va rebre el reconeixement del municipi amb l'aprovació de diverses iniciatives com el seu nomenament com a Fill Predilecte, la celebració d'un acte institucional en la seva memòria i la col·locació d'una placa conmemorativa al carrer del Segle, davant del seu domicili natal.
Vivim temps de memorial democràtic i de proliferació d'actes dedicats a la memòria històrica. Parlar del Guti és evocar una figura vinculada als episodis més destacats de la política del nostre país dels darrers temps.

L'activitat política del Guti s'inicia l'any 1959 amb el seu ingrés al partit dels comunistes catalans, el PSUC. La participació en la lluita antifranquista el porta a patir la represió i l'empresonament en diverses ocasions. L'any 1962, un consell de guerra el va condemnar a vuit anys de presó i, anys després, va ser detingut i multat en vàries ocasions. A la recta final de la dictadura franquista, el Guti participa a la fundació de la plataforma sociopolítica més important de la resistència: l'Assemblea de Catalunya.

L'any 1977, arran del IV Congrés del PSUC, fou escollit secretari general del partit. El Guti va ser un dels introductors de les tesis eurocomunistes al sí de l'esquerra catalana i espanyola. L'Antoni Gutiérrez Díaz sempre va defensar la necessària confluència entre les idees del socialisme i les de la llibertat, front les tergiversacions del comunisme de matriu autoritària d'altres indrets. Aquestes idees foren les característiques del pensament del Guti i, també, les seves guies d'acció política futura en relació a la democràcia, l'estat espanyol, Catalunya i Europa.

En el terreny institucional, el Guti, fou diputat electe al Congrés de Diputats, al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu. En el període provisional de la Generalitat de Catalunya, presidida per Josep Tarradellas, va formar part del Consell Executiu al costat d'altres polítics i amics d'aquell període històric com ara Jordi Pujol o Joan Raventós, participant activament en el període constituent i en la gestació de l'autogovern.

Anys després, com a membre de la coalició d'Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida, fou escollit europarlamentari i va arribar a ser vicepresident del Parlament Europeu entre els anys 1994 i 1999.

Els darrers anys de la seva vida els dedicà a donar suport a les activitats europees del grup dels Verds Europeus i a la difusió de l'europeisme en diverses tribunes i espais d'opinió. El Guti va morir a Terrassa, el 6 d'octubre de 2006 afectat per una aturada cardiorespiratòria.Tenia 77 anys. Una vida dedicada a la lluita per la democràcia, a les llibertats nacionals, al socialisme en llibertat i a la construcció de la ciutadania europea.

Estimat Guti, et recordem des de Premià amb les teves paraules de sempre, obrint sessions de debat amb la frase: 'Salut i bon treball'. El recordarem com aquell nen nascut al carrer del Segle, d'orígen familiar immigrant, que un dia va decidir prendre el compromís de la lluita clandestina per assolir un futur en llibertat.


5 comentaris:

pasmao ha dit...

Vigilad que no se transforme en un acto de CIU estando Yoda.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

humor fàcil. El Guti era molt unitari en els temes institucionals.

Anònim ha dit...

Premià canviarà del tot amb la força de l'independentisme que no es baixa els pantalons com feu vosaltres i ERC, com sempre heu fet. Ara som molt forts i no deixarem que Premià de Mar aguanti l'espanyolisme comunista de la coalicioneta ni el muntatge feble d'ERC. No en teniu prou amb lluitar contra la Festa Major que ara us foteu a fer les vostres festes particulars per amagar les penes.
Tres anys i l'independentisme va fort i aspira a tot per acabar amb els partits espanyolistes i els altres partits del sistema.

Anònim ha dit...

aquest text, signat per un tal "us pica? rasqueu-vos!" convida a ser automàticament esborrat. Ben pensat, de moment no ho farem. Es tracta d'una mostra representativa d'un cert sectarisme que es practica a la xarxa i en àmbits molt fonamentalistes. Possiblement no sigui ni això i, quasi l'encertarem, ens trobarem davant d'una manifestació pròpia dels que acostumen a resoldre les coses amb pintades, amenaces verbals o vehemències fanatiques. La Coalició segueix la seva feina, agrupant gent diversa de l'esquerra premianenca en un projecte obert de proposta, canvi i intercanvi.

Anònim ha dit...

el guti va ser un mestre de fer política amb idees sempre unitàries i molt originals.